Javascript output

Fra HTX Arduino
(Omdirigeret fra Kategori:Javascript output)
Spring til navigation Spring til søgning

Javascript kan lave output på en del forskellige måder, der hver har deres fordele og ulemper.

Udskrifter

Det primære man tænker på, når man snakker output er at får en skriftlig information ud til brugeren, det kan være både tal og tekst - det er her betegnet som udskrift.

Udskrift direkte i siden

Man kan fra javascript skrive direkte ud i siden ved hjælp af programkode, så det kommer ind blandt den HTML der er i siden.

Det gør man ved hjælp af document.write, der som navnet siger skriver i dokumentet (altså i visningen af siden).

Fordelen er at man kan automatisere en del af siden, så den er opbygget ved hjælp af kode (det kan lette arbejdet med en side der er opbygget systematisk).

Ulempen er at man kun kan anvende det effektivt idet man henter siden - prøver man at gøre det efter siden er blevet hentet ind, så forsvinder indholdet af siden (inklusiv ens program) - det sætter voldsomme begrænsninger i anvendelsen.

Udskrift med alert

Det er ret begrænset hvad man kan med en alert, da den bare kommer op i sin egen dialogboks, og den stopper afviklingen af javaScript koden.

alert er dog god til test af kode, mens man udvikler.

Udskrift i et input text-felt

Det er simpel at anvende input text-felt til output, da man blot skal have fat i text-feltet vi dets ID, og ændre på dets value.

Fordelen er at det er enkelt at anvende, og det man skriver ud bliver i sidens visning efter koden fortsætter. Ulempen kan være at det virker lidt forvirrende, at et output kommer i noget der normalt anvendes til input.

Udskrift inde i et valgfrit objekt

Metoden med objekt output har brede anvendelser, da man skrive rimeligt frit mange forskellige steder i siden, og formattere teksten efter behov.

Fordelen er at den er meget fleksibel, og man har mange muligheder med den. Ulempen er at den er lidt mere besværlig at anvende i praksis.

Output ved at rette på egenskaber i et objekt

Denne type output er mest af grafisk karakter, men objekt egenskaber har rigtig mange muligheder, da man kan vise / fjerne objekter i siden, og man kan manipulere med alle objekters egenskaber, som f.x. at skifte indholdet af et billede, farven på en tekst eller graden af gennemsigtighed.

Udskrift i et framesæt

Metoden med at lave et frameset output er mest historisk, men kan bruges i nogle tilfælde til specielle ting, hvor man kan acceptere at tingene ligger i et frameset.

Fordelen er at man kan anvende document.write over i en anden frame, og dermed udskrive rigtigt meget ved hjælp af forskellig kode. Ulempen er at frameset ikke er standard i HTML længere, så der kan være problemer med hvor længe browsere understøtter denne teknik.

Udskrift til et andet vindue

Det at lave vindue output er lidt mere avanceret, dan man skal have etableret et andet browservindue, og da teknikken faktisk er et pop-up vindue, så kan det give problemer på grund af sikkerhedsindstillinger.

Andre former for output

I princippet kan man lave mange andre former for output til brugeren end lige tekst og tal.

Generelt kan man lade javaScript modificere på alle objekt egenskaber, og derved få mange forskellige typer output. Eksemplerne går godt nok mest på billeder, men i princippet kan man manipulere med størrelser, positioner, gennemsigtighed og meget andet på de fleste objekter.

Man kan specielt anvende billeder til at give forskelligt udtryk i browser-vinduet - det er gennemgået under billed egenskaber.

I nyere browsere, der understøtter HTML5 kan man også opbygge en billed-lignede visning, som f.x. grafer, ved at man arbejder med et objekt af typen canvas, hvor det er relativt simpelt at definere linjer og tekst til en samlet helhed.

Webcode
JavaScript for - while - do while - for in - løkke - løkker i løkker - if - if-else - else-if - Conditional - Switch - break - continue - Funktion - Return - Returværdi - Rekursion - Sekvens - Javascript strukturer
js Input Checkbox - Dropdown - Form - Input button - Input filter - Input password - Input text - Textarea - submit knap - Option - Prompt - Confirm - Radio button - Select - Input-Tag - Keyboard event
js Output Alert - Document.write - Frameset output - Objekt egenskaber - Objekt output - Text-felt til output - Vindue output - Billed egenskaber - Canvas
js Syntaks Arrays - Betingelse - Identifyer - Variabel - Variabel scope - Type - Sekvens
js Objekt Canvas - Billed egenskaber - Egne objekter - Events - HTML-objekter - Keyboard event - Event-handler - Browser detektering - Preload images - Document Object Model
Tid i JavaScript Date objektet - setTimeout - setInterval
PHP Header - Include