EPROM

Fra HTX Arduino
Spring til navigation Spring til søgning

En EPROM er en Erasable Programmable Read Only Memory, eller en Sletbar PROM. Det vil sige en PROM der kan slettes igen flere gange.

Teknikken i at den kan programmeres flere gange ligger i hvordan bittene gemmes, nemlig at hvert bit huskes af en MOS-FET transistor med en ekstra flydende Gate, som illustreret her til højre. EPROM Bit element

Når man programmerer en EPROM gør man det ved at tilføre den flydende gate en negativ ladning, hvilket gøres ved at arbejde med en højere programmeringsspænding (25, 21 eller 12,5V) end de normale 5V forsyning.
Når EPROM-en skal slettes, fjernes ladningen på den flydende gate ved hjælp af ultraviolet lys, som belyse selve chippen gennem vinduet på chip-ens overside.

Den EPROM er en lagerenhed som kan programmeres i forskellige mønstre. EPROM-en kan fås i forskellige størrelser en 24 bens, 28 bens og en 32 bens. EPROM-en vi har valgt at arbejde med har 28 ben. Ben forbindelserne ser ud som følgende.

EPROM 27C256 Pinout EPROM-en er en lagerenhed med 162 144 bit (lager pladser ) disse lager pladser er organiseret i 8 af gangen i byte (hylder) disse pladser kan organiseres så der kommer bestemte mønstre ud af de 8 udgange 00 - 07.(Se billedet til venstre)

Måden på man får disse 32768 forskellige mønstre ud er ved at sætte høj spænding på et eller flere af de 15 adresseben A0 - A14 på denne måde er det muligt at opnå 32768 mønstre. Nogle af dem kan sagtens være magen til hinanden men de har stadig forskellige adresser.
EPROM-en skal have absolut MAX forsynings spænding på 7V Derfor giver vi vores EPROM 5V på ben VCC (Se billedet til venstre). Oven i det skal en 28 bens EPROM også have 5V på programmeringsbenet for at fungere VPP(Se billedet til venstre). Benene OE og CE/PGM (Se billedet til venstre) skal have stel da de kun er brugbare i en pc hvor de er til at aktivere at de skal skrive ud, da der kun er brug for det periodisk i en pc.

Logik Begreber
Gates AND-gate - OR-gate - NOT-gate - NAND-gate - NOR-gate - XOR-gate - XNOR-gate - Inverter-gate - Schmitt-trigger
Flip-flop RS-flip-flop - D-flip-flop - JK-flip-flop - Latch - Toggle-flip-flop
Sekventiel logik Flip-flop - Multivibrator - Astabil Multivibrator - Monostabil Multivibrator - Digital tæller - Binær counter - BCD-counter - Skifteregister - Bistabil Multivibrator
Logiske grundbegreber Kombinatorisk logik - Binære tal - Hexadecimal - BCD - Talsystemer - Sandhedstabel - Pull-down - Pull-up - 7-segment-display - Binær Adder - Binær comperator - Logisk Dekoder - HEX-fil
Logisk Reduktion Boolesk Algebra - De Morgan - Karnaughkort - Karnaughkort udlæsning - Automatisk reduktion
Hukommelse RAM - ROM - PROM - EPROM - EEPROM
Logik-familier CMOS-logik - TTL-logik
Seriel Kommunikation Arduino Bluetooth - Baud - Handshake - I2C - I2C Adresser - I2C Bus - I2C Generelt - RS-232 - Serial hardware - Serial hw int cts - Serial software - Seriel port - UART
Generelt Digital-bogen - Digitale Input - Konverter - PWM - Schmitt-trigger - Simulering - Pulsplaner