TTL-logik

Fra HTX Arduino
Spring til navigation Spring til søgning

TTL er en forkortelse for Transistor Transistor Logik, altså logiske kreds opbygget af kombinationer af transistorer

Historie

De første TTL-kredse blev skabt i 1961[1], og fra 1964 blev de typer vi kender i dag som 7400-serien[2], hvor man i dag faktisk ikke fremstiller der grundlæggende 7400, men mest fremstiller 74LS00 familien, der er hurtigere og bruger mindre energi.

Egenskaber

Selvom det er Lowpower Shottkey transistorer der anvendes i de LS-kredse vi har på Holstebro HTX, så trækker kredsene alligevel en del strøm, og specielt indgangene skal have en vis strøm for at kunne angive niveauet.

Forsyning

For at fungere skal 74LS-kredsene have et ret snævert område af forsyning, angivet fra 4,75V til 5,25V[3] , altså 5V forsyning

Indgange

En TTL-indgang skal normalt ikke have meget strøm for at gå høj, og har faktisk den egenskab at indgangen vil gå høj, hvis den ikke er forbundet til noget.

For at blive trukket lav, så skal der trækkes en vis strøm ud af indgangen, 0,36 mA ifølge databladet[3], dette passer godt sammen med at udgangene er gode til at trække strøm mod stel.

Spændings-mæssigt er TTL-indgangene assymetriske, så det lave område ligger fra 0-0.8V[3], og det høje område ligger fra 2.0V til 5V[3]. Dette betyder at området fra 0.8V til 2.0V er udefineret rent logisk. I praksis vil gaten skifte fra lav til høj et sted imellem, dog ikke nærmere defineret.

Udgange

Ligesom indgangene, så er udgangene assymetriske, så de er gode til at trække lavt - de kan trække 8 mA lavt[3], og definerer her at spændingen er under 0.4V. Udgangene er ikke så gode til at trække højt, da de kun kan levere 0,4 mA når de trækker højt[3] og spændingen er ikke garanteret at komme over 2.7V.

Da både ind og udgange er assymmetriske passer de stadig godt sammen, så en udgang kan drive 20 indgange.

Referencer

Logik Begreber
Gates AND-gate - OR-gate - NOT-gate - NAND-gate - NOR-gate - XOR-gate - XNOR-gate - Inverter-gate - Schmitt-trigger
Flip-flop RS-flip-flop - D-flip-flop - JK-flip-flop - Latch - Toggle-flip-flop
Sekventiel logik Flip-flop - Multivibrator - Astabil Multivibrator - Monostabil Multivibrator - Digital tæller - Binær counter - BCD-counter - Skifteregister - Bistabil Multivibrator
Logiske grundbegreber Kombinatorisk logik - Binære tal - Hexadecimal - BCD - Talsystemer - Sandhedstabel - Pull-down - Pull-up - 7-segment-display - Binær Adder - Binær comperator - Logisk Dekoder - HEX-fil
Logisk Reduktion Boolesk Algebra - De Morgan - Karnaughkort - Karnaughkort udlæsning - Automatisk reduktion
Hukommelse RAM - ROM - PROM - EPROM - EEPROM
Logik-familier CMOS-logik - TTL-logik
Seriel Kommunikation Arduino Bluetooth - Baud - Handshake - I2C - I2C Adresser - I2C Bus - I2C Generelt - RS-232 - Serial hardware - Serial hw int cts - Serial software - Seriel port - UART
Generelt Digital-bogen - Digitale Input - Konverter - PWM - Schmitt-trigger - Simulering - Pulsplaner