Multivibrator

Fra HTX Arduino
(Omdirigeret fra Kategori:Multivibrator)
Spring til navigation Spring til søgning

I et multivibratorkredsløb består grundkoblingen af to switch-forstærkerkredsløb. Dette kredsløb er koblet så udgangssignalet fra det ene kredsløb led til indgangen på det andet og omvendt.

Generel model for multivibratorer


Der findes fire forskellige multivibratorkredsløb:

- Astabil Multivibrator AMV

- Monostabil Multivibrator MMW

- Bistabil Multivibrator BMW

- Schmitt-trigger kredsløb ST


Forskellen mellem de fire koblinger ligger i den måde, hvorpå koblingen mellem de to switch-trin A1 og A2 fortages, og mest af alt hvor man kobler noget kapacitet ind. Det fælles for dem er at de looper tilbage som det er vist.

Den Astabile Multivibrator vil loope helt af sig selv, og skal ikke have nogen indgange. Den kan opbygges med både en og to kondensatorer, alt efter konstruktionen. Konstruktionen er også med til at bestemme puls-pause-forholdet.

Den Monostabile Multivibrator har som navnet siger én stabil tilstand, og den bringes i den ustabile tilstand af en trigger-indgang, hvorefter den falder tilbage til den stabile tilstand efter en tid bestemt af en modstand og en kondensator.

Den Bistabile Multivibrator har to stabile tilstande, som kræver hver sin trigger-indgang, og vil fungere lige som en RS-flip-flop.

Et Schmitt-trigger kredsløb er en afart af en multivibrator, der vipper over på et spændings-niveau på indgange og vipper tilbage på et andet spændings-niveau, så der opstår en hysterese.

Logik Begreber
Gates AND-gate - OR-gate - NOT-gate - NAND-gate - NOR-gate - XOR-gate - XNOR-gate - Inverter-gate - Schmitt-trigger
Flip-flop RS-flip-flop - D-flip-flop - JK-flip-flop - Latch - Toggle-flip-flop
Sekventiel logik Flip-flop - Multivibrator - Astabil Multivibrator - Monostabil Multivibrator - Digital tæller - Binær counter - BCD-counter - Skifteregister - Bistabil Multivibrator
Logiske grundbegreber Kombinatorisk logik - Binære tal - Hexadecimal - BCD - Talsystemer - Sandhedstabel - Pull-down - Pull-up - 7-segment-display - Binær Adder - Binær comperator - Logisk Dekoder - HEX-fil
Logisk Reduktion Boolesk Algebra - De Morgan - Karnaughkort - Karnaughkort udlæsning - Automatisk reduktion
Hukommelse RAM - ROM - PROM - EPROM - EEPROM
Logik-familier CMOS-logik - TTL-logik
Seriel Kommunikation Arduino Bluetooth - Baud - Handshake - I2C - I2C Adresser - I2C Bus - I2C Generelt - RS-232 - Serial hardware - Serial hw int cts - Serial software - Seriel port - UART
Generelt Digital-bogen - Digitale Input - Konverter - PWM - Schmitt-trigger - Simulering - Pulsplaner